میزان آلودگی میکروبی رودخانه‌های کشور- بررسی برخی مطالعات

میزان آلودگی میکروبی رودخانه‌های کشور

سال مطالعه

رودخانه

نوع آلودگی غیرمجاز

بیشترین فصل آلوده

نتیجه نهایی

منبع

1383-1382

هراز

کلی‌فرم کل و مدفوعی

بهار

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده

شهسواری و اسماعیلی، 1390

1383

کر

کلی‌فرم کل و مدفوعی

تابستان

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده در برخی از ایستگاه‌ها

مردانی و همکاران، 1396

1389-1388

هراز

کلی‌فرم مدفوعی و نماتود

بهار

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده

یعقوب زاده و صفری، 1395

1389-1388

هراز

کلی‌فرم کل و مدفوعی

پاییز

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده

یعقوب زاده و صفری، 1394

1386

سبز کوه

کل کلی‌فرم‌ها و کلیفرم مدفوعی و سالمونلا

تابستان

کل کلی‌فرم‌ها بیشترین آلودگی را داشتند و هیچ کدام از نمونه‌های آب به باکتری سالمونلا آلوده نبودند

حقیقی و همکاران، 1398

1390

تالاب انزلی

کلی‌فرم کل و مدفوعی و انتروکوک

تابستان

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده

فئیده و همکاران، 1394

1392

دز

اشریشیا کلی و کلی‌فرم کل

بهار

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده

جلیل زاده و همکاران، 1392

1396-1395

گوهررود

هتروتروف و کلی‌فرم

زمستان

تعداد هتروتروف بیشتر از کلی‌فرم بود و مقاومت آنتی‌بیوتیکی داشتند

صابری نیا و همکاران، 1399

1396

ناورود

اشریشیا کلی و کلی‌فرم کل

بهار

کمتر از استاندارهای تعیین‌شده

قربانی و علیدوست، 1396

1396

مهاباد

اشریشیا کلی و کلی‌فرم کل، نماتود

بهار

کمتر از استاندارهای تعیین‌شده

تنهایی و رستمی، 1397

1396

گرگانرود

کلی‌فرم کل و مدفوعی

تابستان

کمتر از استاندارهای تعیین‌شده

خطیب و همکاران، 1396

1398

گرگر

کلی‌فرم کل و مدفوعی

پاییز

بیشتر از استاندارهای تعیین‌شده

آهنگرزاده و همکاران، 1398

سموم دریایی

ویژگی‌های برخی از سموم دریایی (McPartlin et al., 2016)

سم

ویژگی

فرمول شیمیایی

تولیدکننده

سلول هدف

علائم

Domoic acid (DA)

مسمومیت فراموشی آور با صدف (ASP)

C15H21NO6

Pseudo-nitzschia spp.,

Nitzschia

navis-varingica,

Chondria armata

گیرنده گلوتامات

از دست دادن حافظه کوتاه‌مدت، سرگیجه، استفراغ، اسهال، مرگ

Okadaic acid (OA)

مسمومیت اسهالی با صدف (DSP)

C44H68O13

Dinophysis spp.,

Prorocentrum spp.

پروتئین فسفاتاز

حالت تهوع، استفراغ، اسهال، گرفتگی (کرامپ) معده

Azaspiracid (AZA)

مسمومیت با آزاسپیراسید (AZP)

C47H71NO12

Azadinium spp.,

Amphidoma

languida

پروتئین فسفاتاز

حالت تهوع، استفراغ، اسهال، گرفتگی (کرامپ) معده

Saxitoxin (STX)

مسمومیت فلج‌کننده صدف (PSP)

C10H17N7O4

Alexandrium spp.,

Gymnodinium

catenatum,

Pyrodinium

bahamense

کانال سدیم

علائم گوارشی،

بی‌حسی در دهان

و اندام‌ها، سرگیجه، سردرد، تب، آتاکسی (ناهماهنگی یا بی‌نظمی حرکات عضلات)، مشکل تنفسی بسیار شدید، مرگ

Brevetoxin (BTX)

مسمومیت عصبی با صدف (NSP)

C49H70O13

Karenia spp.

کانال سدیم

علائم گوارشی،

بی‌حسی، افت فشارخون، فلج، تشنج، کما

Ciguatoxin (CTX)

مسمومیت با ماهی سیگواترا (CFP)

C60H86O19

Gambierdiscus spp.

کانال سدیم

علائم گوارشی،

بی‌حسی در دهان

و اندام‌ها، کوری موقت، برادی کاردی (ضربان قلب پایین)، آتاکسی، فلج

Tetrodotoxin(TTX)

نوروتوکسین

C11H17N8O3

Vibrio alginolyticus

کانال سدیم

ضعف ماهیچه‌ای، فلج کامل اسکلتی (شامل فلج تنفسی)، درد قفسه سینه، سردرد، علائم گوارشی شامل تهوع، استفراغ، اسهال و کاهش دمای بدن

مخاطرات احتمالی محصولات تراریخته

مخاطرات احتمالی محصولات تراریخته

امروزه اصطلاح «ارگانیسم‌های اصلاح‌شده ژنتیکی»به یک موضوع بحث‌برانگیز تبدیل شده است، زیرا مزایای آن برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مواد غذایی با خطرات بالقوه زیست پزشکی و اثرات جانبی محیطی همراه است. نگرانی مردم در موردGMO، به‌ویژه در قالب غذاهای اصلاح‌شده ژنتیکی (GMF)، که ممکن است با مشکلات سلامتی کوتاه‌مدت و یا طولانی‌مدتی همراه باشد، رو به افزایش است. اولین گیاهان اصلاح‌شده ژنتیکی - تنباکو و گل اطلسی مقاوم به آنتی‌بیوتیک - توسط سه گروه تحقیقاتی مستقل در سال 1983 تولید شدند. دانشمندان چینی برای اولین بار تنباکوی اصلاح‌شده ژنتیکی را در اوایل دهه 1990 تجاری کردند. در سال 1994 بازار ایالات‌متحده شاهد اولین گونه اصلاح‌شده ژنتیکی گوجه‌فرنگی با خاصیت تأخیر در رسیدن بود که توسط سازمان غذا و دارو (FDA[1]) تأیید شد. از آن زمان تاکنون، چندین محصول تراریخته تأییدیه FDA را دریافت کرده‌اند و تحقیقات روی این محصولات ادامه دارد. سه چالش عمده افزایش جمعیت جهان، کاهش اراضی زراعی، گلوگاه جمعیتی مرسوم؛ بشر را برای استفاده از فناوری محصولات جدید تراریخته ترغیب می‌کند. در مورد غذاهای تراریخته بیشتر ابهامات مربوط به اثرات نامطلوب بالقوه غذاهای تراریخته بر سلامت انسان و ایمنی محیطی متمرکز است. اضطراب در میان مصرف‌کنندگان را می‌توان به چهار مورد: دشواری جامعه علمی در توضیح مختصر تکنیک‌های زیست‌شناختی عمومی درگیر؛ نگرانی در مورد انتشار نادرست غذاهای تراریخته؛ اصول اخلاقی ذاتی فرآوری مواد غذایی سنتی؛ تردیدها در مورد کفایت ارزیابی غذاهای تراریخته، نسبت داد. برخی از مخاطرات احتمالی محصولات تراریخته در جدول آمده است.

جدول-مخاطرات احتمالی محصولات تراریخته

مخاطرات

توضیحات

محیطی

تأثیر بر موجودات غیرهدف

اثر بر روی میکروارگانیسم‌ها و موجودات مفید کنترل‌کننده آفات، حشرات گرده‌افشان در محیط و احتمال انتقال ترکیبات شیمیایی پایدار در محیط را به همراه دارد.

ایجاد بیماري و آفات مقاوم به گیاهان تراریخته

جریان انتخاب طبیعی و جهش‌های ناشی از عوامل محیطی می‌تواند سبب ایجاد بیماری و آفات جدید شود

کاهش تنوع زیستی

داشتن ژن‌های برتر موجودات و گیاهان تراریخته سبب ایجاد رقابت با گونه‌های بومی شده و با حذف آن‌ها سبب کاهش تنوع می‌شود. همچنین زراعت تك محصولي را ترویج می‌دهد.

جریان ژن و آمیزش

تشکیل هیبرید بین تراریخت و گونه‌های طبیعی نزدیک به هم

بهداشتی

مخاطرات احتمالي بر سلامت انسان، دام و گياه

سمي بودن پروتئين نوتركيب توليد شده

واکنش‌های آلرژیک

مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها

نگراني‌هاي اخلاقی، اقتصادي و اجتماعي

سيستمهاي كنترلي و مدیریتي پيچيده براي محصولات تراریخته

وابستگي شدید کشاورزی و غذایی به شركت‌هاي توليدكننده

تمایز محصولات طبیعی و تراریخت (برچسب‌گذاری،، حقوق مصرف کننده و روند اخذ مجوزهای لازم


[1] Food and Drug Administration