میکروبیولوژی (Microbiology) علمی است که درباره میکرو ارگانیسم ها بحث میکند.میکرو ارگانیسم به کلیه موجوداتی اطلاق میشوند که به علت کوچک بودن ابعاد فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده هستند.در واقع میکروبیولوژی گرایشی از علم زیست شناسی است که در این علم ارتباط میکروارگانیسم ها با خودشان و همچنین با موجودات عالی تر مانند انسان، حیوانات و گیاهان مورد بررسی قرار می گیرد.
این رشته در سه مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری در ایران تدریس می شود.
این رشته به عنوان رشته ای مادر در بررسی موجودات ذربینی تلاش می کند.و به راستی بدون انتهای مشخص بوده و پایه اکثر رشته های مشابه می باشد.در واقع میکروبیولوژی به دوصورت کلی General یا میکروب شناسی عمومی که بیشتر به شناخت فایده های موجودات ذربینی می پردازد و medical که بیشتر به نوع بیماری زایی میکروارگانیسم ها می پردازد ( میکروب شناسی پزشکی )در ابتدا تقسیم بندی می شود.که وسعت میکروبیولوژی عمومی خیلی گسترده تر از میکروبیولوژی پزشکی است.و در ابتدا یعنی دوره کارشناسی به نام عمومی زیست شناسی میکروبیولوژی شناخته می شود و تقسیمات دیگر در دوره های تکمیلی انجام می شود.
در واقع میتوان به صورت زیر طبقه بندی شوند.
الف) گرایش پزشکی: که همان میکروب شناسی پزشکی است که در دانشکده های وزرات بهداشت در تحصیلات تکمیلی ( ارشد ) تدریس می شود در این گرایش میکروبهایی که برای انسان بیماری زا هستند و چگونگی فعالیت آنها بررسی می شود. البته این گرایش قسمت کوچکی از علم میکروبیولوژی را برای خود اختصاص می دهد چرا که از میان میکروبهای شناخته شده در حدود 170 نوع میکروب، بیماری زا هستند و بقیه میکروبها تا کنون شناخته شده اند، میکروبهای مفید می باشند.داوطلبین این گرایش باید حـداقـل دارای دانشنـامـه کـارشنـاسـی (لیسـانـس) در یکـی از رشتـههـای میکـروبیو لوژی, علـوم زیستی و بیـوشیمی، ایمونولوژی و یا دکتـری در یکی از رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، دامپزشکی و علوم آزمایشگاهی باشند.
ب)گرایش عمومی که در تعدادی دانشگاههای دولتی و آزاد کشور در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می شود. گاهی زیست شناسی- میکروبیو لوژی در کنار رشته ای مثل زیست شناسی سلولی و مولکولی به اشتباه یک رشته در نظر گرفته می شود که در حقیقت علم میکروبیولوژی مادر علوم سلولی مولکولی است در علوم سلولی مولکولی از حوزه فعالیتهای بیرونی میکروب خارج شده و وارد فعالیتهای درونی آن می شود، در حالیکه در علم میکروبیولوژی تأثیرات بیرونی میکروارگانیسم ها مطالعه می شود . و این دورشته به صورت جداگانه در دانشگاه تدریس می شوند , و دارای شباهت های زیادی می باشند به همین خاطر به آن زیست شناسی سلولی ومولکولی-میکروبیولوژ ی اطلاق میشود دو شاخه زیر از مهم ترین شاخه های میکروبیولوژی عمومی هستند.
الف) میکروبیو لوژی غذایی: بدست آوردن مواد غذایی از موجودات ذربینی. بسیاری از مواد غذایی مثل ماست یا پنیر به یاری میکروبها تولید می شوند
ب) میکروبیولوژی صنعتی: در این گرایش از میکروبیولوژی از میکروبهای مفید برای تولید مواد صنعتی مانند اسیدها و کمپوست میکروبی ( تهیه کود به یاری مواد زاید و زباله ها) استفاده می شود، همچنین از میکروبها در رفع آلودگی های محیط زیست استفاده می گردد.
1.میکرو ارگانیسم یا موجودات ذربینی:به موجوداتی از قبیل ویروسها.باکتریها.قارچها.جلبکها.پروتوزئرها (آغازیان) میکرو ارگانیسم می گویند که خودشان به یو کاریوت و پروکاریوت تقسیم می شوند .
+ نوشته شده در سه شنبه هجدهم فروردین ۱۳۸۸ ساعت 17:35 توسط Reza Kazemi Darsanaki
|